Evo po čemu su  u Europi poznavali Turopolje još u 19. stoljeću

Evo po čemu su u Europi poznavali Turopolje još u 19. stoljeću

Turopoljska svinja, iako danas ne tako poznata i rasprostranjena u ovom dijelu Lijepe naše, velika je povijesna znamenitost Turopolja! Stariji ljudi u Turopolju znaju pričati o tome kako su ‘…naši stari vozili turopoljske svinje na Bečki dvor’, a da je zaista tako govori i činjenica da se ova životinja spominje u Bečkim poljoprivrednim novinama još davne 1898. godine.
_NP88148

U prastarim hrvatskim dokumentima, koji se odnose na gospodarstvo, vrlo čest je spomen na ovu autohtona pasmina domaće svinje, npr. u Liber Statutorum et Privilegiorum Inclytae Universitatis Nobilium Campi Turopolya, gdje se navodi da su plemići Turopoljske Opčine na svojem Spravišču 1555. god. u Mlaki zaključili da se kmetovima grada Zagreba, koji žive u Hrašću, dozvoli bez naknade tov svinja u Šumi Veliki lug, a kao pohvalno i da se ukine davanje desetine svinja (porcorium decimalium) sucima, porotnicima i svim Zagebčanima. Koje je bogatstvo u svinjama Hrvatska još u šesnaestom stoljeću imala, vidi se iz protesta kojeg su plemići Pogledić i Dianković 1520. god. predali Zagrebačkom Kaptolu protiv Benedicta Thuse, posjednika Medvedgrada, koji je selima Kurilovec, Mlaka, Kuče i Kušanec oteo 300 svinja.
DSC_0732

Inače, turopoljska pasmina nastala je još u VI. stoljeću križanjem šiške sa slovenskom krško – poljskom pasminom svinja u Turopolju, području smještenom u međuriječju Save i Kupe istočno od Zagreba. Prvi pisani trag o uzgoju svinja u Turopolju je “nalog hrvatsko-ugarskog kralja Ljudevita upućenog Kaptolu zagrebačkom 1352. godine da istraži pljačku svinja, koju je Grgur, službenik bana, izvršio u šumi Turopoljskoj”. Razvoj turopoljske svinje tekao je tijekom dugog vremenskog razdoblja. Do prekretnice u razvoju je došlo kada je Miško pl. Lederer iz Kurilovca početkom četrdesetih godina 19. stoljeća križao svoje domaće svinje s neutvrđenom pasminom svinja. Ovim postupkom dobivene su valjane svinje (moderna turopoljska-Ledererova svinja) s ustaljenim svojstvima, koja su odgovarala gospodarskim zahtjevima tadašnjih gospodara.
_NP88154

Turopoljska pasmina svinja vuče podrijetlo od divlje europske svinje Sus scrofa ferus europaeus. Svrstavamo je u primitivne pasmine svinja.Nastala je na području današnjeg Turopolja, a zbog dobrih proizvodnih svojstava (prema zahtjevima vremena u kojem je nastala) ova se pasmina počela širiti prema Sisku i Draganiću, kasnije i izvan Turopolja i to na dio Slovenije, Podravine i jugozapadni dio Mađarske. U uzgoju i širenju turopoljske pasmine pomogao je specifičan način ishrane koji se zasnivao uglavnom na šumskoj ispaši i završnom tovu s kukuruzom. Danas se ova pasmina uzgaja na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Koprivničko-križevačke županije.

Iako je program očuvanja ove pasmine započeo prije više godina, danas se u Hrvatskoj uzgaja vrlo mali broj svinja ove pasmine. S 31.12.2001. pod kontrolom proizvodnosti bilo je 45 krmača i 5 nerasta. Prema broju svinja ova pasmina spada i danas u skupinu “kritična” za opstanak. Danas je ova pasmina uključena u Nacionalni programa očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj.

Temeljem Rješenja ministarstva poljoprivrede Plemenita opčina turopoljska kao uzgojna udruga, ima suglasnost da se bavi uzgojem uzgojno valjanih svinja pasmine turopoljska svinja.

Izvori:
mraclin.hr/turopoljska-svinja-u-beckim-novinama-1898/
hpa.hr/sektori/sektor-za-razvoj-stocarske-proizvodnje/odjel-za-svinjogojstvo/izvorne-pasmine/

Previous UŠ Franje Lučića časti koncertima
Next 'Top cat: mačak za pet' ovaj vikend u goričkom kinu

You might also like

BLOG

Međunarodni dan dječjih prava

Djeca su naša budućnost i najveće bogatstvo; istovremeno, najosjetljivija su skupina koja treba zaštitu. Prepoznato i od strane Ujedinjenih naroda, koji 1959. usvajaju Deklaraciju o pravima djeteta sa ciljem boljeg

BLOG

Dobro došli u Sretni grad!

Dragi Velikogoričani, početak proljeća je i početak izgradnje Sretnog grada! Sretnigrad.com mjesto je promicanja kvalitete odrastanja u Velikoj Gorici. Ideja nam je na jednom mjestu okupiti djecu i roditelje i

BLOG

Priča o Svetom Martinu

Svi znamo barem jednu Martinu ili Martina na čiji imendan nikada ne zaboravimo zahvaljujući popularnom Martinju. Velik dio Hrvatske, posebice sjeverni dio, obilježava blagdan Svetog Martina uz običaj krštenja vina –

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply