Evo po čemu su  u Europi poznavali Turopolje još u 19. stoljeću

Evo po čemu su u Europi poznavali Turopolje još u 19. stoljeću

Turopoljska svinja, iako danas ne tako poznata i rasprostranjena u ovom dijelu Lijepe naše, velika je povijesna znamenitost Turopolja! Stariji ljudi u Turopolju znaju pričati o tome kako su ‘…naši stari vozili turopoljske svinje na Bečki dvor’, a da je zaista tako govori i činjenica da se ova životinja spominje u Bečkim poljoprivrednim novinama još davne 1898. godine.
_NP88148

U prastarim hrvatskim dokumentima, koji se odnose na gospodarstvo, vrlo čest je spomen na ovu autohtona pasmina domaće svinje, npr. u Liber Statutorum et Privilegiorum Inclytae Universitatis Nobilium Campi Turopolya, gdje se navodi da su plemići Turopoljske Opčine na svojem Spravišču 1555. god. u Mlaki zaključili da se kmetovima grada Zagreba, koji žive u Hrašću, dozvoli bez naknade tov svinja u Šumi Veliki lug, a kao pohvalno i da se ukine davanje desetine svinja (porcorium decimalium) sucima, porotnicima i svim Zagebčanima. Koje je bogatstvo u svinjama Hrvatska još u šesnaestom stoljeću imala, vidi se iz protesta kojeg su plemići Pogledić i Dianković 1520. god. predali Zagrebačkom Kaptolu protiv Benedicta Thuse, posjednika Medvedgrada, koji je selima Kurilovec, Mlaka, Kuče i Kušanec oteo 300 svinja.
DSC_0732

Inače, turopoljska pasmina nastala je još u VI. stoljeću križanjem šiške sa slovenskom krško – poljskom pasminom svinja u Turopolju, području smještenom u međuriječju Save i Kupe istočno od Zagreba. Prvi pisani trag o uzgoju svinja u Turopolju je “nalog hrvatsko-ugarskog kralja Ljudevita upućenog Kaptolu zagrebačkom 1352. godine da istraži pljačku svinja, koju je Grgur, službenik bana, izvršio u šumi Turopoljskoj”. Razvoj turopoljske svinje tekao je tijekom dugog vremenskog razdoblja. Do prekretnice u razvoju je došlo kada je Miško pl. Lederer iz Kurilovca početkom četrdesetih godina 19. stoljeća križao svoje domaće svinje s neutvrđenom pasminom svinja. Ovim postupkom dobivene su valjane svinje (moderna turopoljska-Ledererova svinja) s ustaljenim svojstvima, koja su odgovarala gospodarskim zahtjevima tadašnjih gospodara.
_NP88154

Turopoljska pasmina svinja vuče podrijetlo od divlje europske svinje Sus scrofa ferus europaeus. Svrstavamo je u primitivne pasmine svinja.Nastala je na području današnjeg Turopolja, a zbog dobrih proizvodnih svojstava (prema zahtjevima vremena u kojem je nastala) ova se pasmina počela širiti prema Sisku i Draganiću, kasnije i izvan Turopolja i to na dio Slovenije, Podravine i jugozapadni dio Mađarske. U uzgoju i širenju turopoljske pasmine pomogao je specifičan način ishrane koji se zasnivao uglavnom na šumskoj ispaši i završnom tovu s kukuruzom. Danas se ova pasmina uzgaja na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Koprivničko-križevačke županije.

Iako je program očuvanja ove pasmine započeo prije više godina, danas se u Hrvatskoj uzgaja vrlo mali broj svinja ove pasmine. S 31.12.2001. pod kontrolom proizvodnosti bilo je 45 krmača i 5 nerasta. Prema broju svinja ova pasmina spada i danas u skupinu “kritična” za opstanak. Danas je ova pasmina uključena u Nacionalni programa očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj.

Temeljem Rješenja ministarstva poljoprivrede Plemenita opčina turopoljska kao uzgojna udruga, ima suglasnost da se bavi uzgojem uzgojno valjanih svinja pasmine turopoljska svinja.

Izvori:
mraclin.hr/turopoljska-svinja-u-beckim-novinama-1898/
hpa.hr/sektori/sektor-za-razvoj-stocarske-proizvodnje/odjel-za-svinjogojstvo/izvorne-pasmine/

Previous UŠ Franje Lučića časti koncertima
Next 'Top cat: mačak za pet' ovaj vikend u goričkom kinu

You might also like

ALL

OŠ Kvaternik ide na državni Lidrano

Učenici OŠ Eugen Kvaternik, nakon nastupa na Županijskoj smotri ‘Lidrano’, pozvani su na državnu Smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2016, piše VG Danas. Izvedbom predstave ‘Kako je Potjeh

ALL

Dan bez zvona i ocjena u osnovnim i srednjim školama

U sklopu Dječjih dana Grada Velike Gorice ovaj utorak, 11. listopada, ostat će zapamćen kao jedan od najbezbrižnijih dana školske godine  jer u svim osnovnim i srednjim školama neće biti

ALL

‘Uzbuna u džungli’ ovu nedjelju u Dvorani Gorica

Lutkarska predstava ‘Uzbuna u džungli’, u kojoj glumi i Mirko Fodor, igra ovu nedjelju u Dvorani Gorica.  Priča je to Rudyarda Kiplinga o malom bojažljivom tigriću koji je zbog strašljivosti

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply