Hodočašće u Zagrebačku katedralu

Hodočašće u Zagrebačku katedralu

Više stotina vjernika župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice hodočastilo u Zagrebačku katedralu našem blaženiku Alojziju Stepincu u vrijeme trajanja molitvene inicijative ’24 sata za Gospodina’

Četvrtu godinu za redom vjernici župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice hodočastili su u Zagrebačku katedralu.

Euharistijsko slavlje 10. ožujka u, vjerničkim pukom župe Navještenja, ispunjenoj katedrali predvodio je monsinjor Ivan Hren, kanonik zagrebački u zajedništvu sa župnikom Norbertom Ivanom Koprivcem, uz asistenciju đakona Daria Krala i ministranata župe.

Pozdravljajući prisutne vjernike, msgr. Hren je naglasio:. „Vaš dolazak je radost Crkve. Okupljeni smo oko stola Riječi na kojem nam Bog progovara o sebi i oko Euharistijskog stola gdje nas hrani svojim tijelom kako bi naš korak bio čvršći, jači, svjedočanskiji. Došli ste Ocu poput sina koji je odlučio.¨Ustat ću i poći svome Ocu¨. Poniznima treba pomoć i zato molimo – pomozi mi u iscjeljenju svih mojih duševnih i tjelesnih boli, muka i tjeskoba.“

U propovijedi je istaknuo kako je čovjeku teško susresti se s istinom i prihvatiti je, kako istina zna proizvesti različite osjećaje i zna boljeti. “Nalazimo se u milosnom vremenu liturgijske godine. Što znači to milosno vrijeme koje je obilježeno odricanjem i postom? Ako netko misli da je to vrijeme kad treba čekati da prođe tih četrdeset dana jer, ja sam izdržao, tada takva korizma nema smisla. Trebamo napraviti dubinski snimak da bi se moglo nešto popraviti. Ako mi ni post, ni žrtva ne pomažu da napravim taj dubinski snimak, stari čovjek će ostati živjeti u meni. Treba imati snage susresti se sa sobom i priznati si što je to umrlo u meni. Možemo li reći poput našeg blaženika ¨U Tebe se Gospodine uzdam!¨ Bog bi nam trebao biti serviser, a sveci i blaženici ispunjači naših želja. Počinjemo tražiti izlaz u vlastitim snagama. Osjećamo bol, muku i težinu ali čekamo da nas čovjek spasi. Ne mislimo na to da će ovo proći. Dubinski me snimak vodi u onostrano, u moj dobitak, gdje se susrećem s Onim na koga sam naslonjen. Nismo slučajno ovdje. Pozvao nas je Otac u svoj Dom da nas dotakne svojom ljubavlju. Molimo blaženog Alojzija da nas zagovara, da dobijemo snage i hrabrosti susresti se s istinom jer samo istina oslobađa. Lakše je razmišljati o snazi i mudrosti koju je blaženik imao kad se susreo s onima kojima su srca bila okovana mržnjom. Ali teško je nasljedovati blaženika. Molimo za više otvorenosti srca kako bismo otkrili koji plan Bog ima samnom. Ako nas pogodi bolest i nešto što nisam očekivao dolazi razočaranje – Bože ni ti nisi pravedan. Ali kad prihvatimo Božju volju preko trpljenja, onda čovjek kroz patnju, križ i umiranje ima radost jer znamo kome idemo u zagrljaj. ¨U Tebe se Gospodine uzdam!¨ Molimo da se susretnemo sa sobom i svojom savješću. Neka nas prati moćni zagovor bl. Alojzija koji je tako jako osjećao biće Hrvatskog naroda i prinosio trpljenje, posebno za zagrebačku nadbiskupiju, kojoj je bio pastirom”, zaključio je propovijed msgr. Hren.

Na kraju euharistijskog slavlja, koje je pjesmom uzveličao zbor župe, župljani su, predvođeni svećenicima oko groba blaženog Alojzija, izmolili molitvu za njegovo proglašenje svetim te se kratko zadržali u Katedrali u osobnim molitvama.

Uslijedio je posjet hercegovačkim Franjevcima u zagrebačkoj Dubravi u crkvi Bezgrješnog Začeća Marijinog, gdje se kao bogoslov redovnik nalazi župljanin fra Ivan Malić.

Tekst: Snježana Kirinić Grubić

Foto: Snježana Nikolić i Marija Kirinić

Previous Izbavitelji 2 od lipnja u Kinu Gorica
Next Večernjim zahvalnim euharistijskim slavljem završeno XVIII. Biblijsko bdijenje

You might also like

Info

Velikogorički brass festival slavi 12. rođendan

Velikogorički brass festival ove se godine održava od 26. svibnja do 1. lipnja, a otvorit će ga austrijski ansambl limene glazbe Mnozil Brass. Festival je pripremio proslavu za svoj 12.

Info

Zamazanka Nina djecu uči o svijetu odraslih

“Ninin svijet mjehurića” edukativna je predstava u kojoj djevojčica Nina otkriva svijet, gledan kroz mjehurić sapunice, na čijem putu nailazi na „mala i velika iznenađenja“. Kroz svoje higijenske navike i

Info

Zaplovite brodom od Urala do Kaspijskog mora

U vijećnici POUVG-a u utorak, 22. svibnja, vas očekuje zanimljivo putopisno predavanje Brodom od Urala do Kaspijskog mora. Predavanje će u 19 sati održati Mira Pavlica Stojčević koja će vas

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply